آون

خدمات کالیبراسیون و فروش تجهزات ابزار دقیق شرکت مهندسی دقت پویای نوین

«آون» یا «فور خشک کننده» در آزمایشگاه‌ها به منظور خشک کردن و استریل ظروف شیشه‌ای و فلزی استفاده می‌شود. کارخانجات سازنده، به منظور انجام فعالیت‌های مختلف، انواع گوناگونی از این وسیله را طراحی نموده‌اند. در برخی از آنها، انتقال گرما به طور خود به خود و طبیعی صورت می‌گیرد؛ در حالی که در برخی انواع دیگر از این وسیله، انتقال گرما با استفاده از پنکه و یا از خاصیت سبک بودن هوای گرم و سنگین بودن هوای سرد، به منظور جابجایی هوای درون آون استفاده می‌شود. به طور معمول، آون‌ها در محدوده حرارتی بین دمای اتاق تا 350 درجه سانتیگراد کار می‌کنند. اگرچه انواعی از فورها هستند که تا دمای 600 درجه سانتیگراد را نیز تأمین می‌نمایند. از آون‌ها با اسامی «آون هوای داغ» و یا «گرم خانه» نیز یاد می‌شود.

کاربرد آون (فور)

از آون به منظور استریل یا خشک کردن وسایل شیشه‌ای و یا فلزی که در آزمایشگاه به کار می‌رود، استفاده می‌شود. استریل و خشک کردن وسایل فلزی تمیز شده با کمک حرارت و در دمای 180 درجه سانتیگراد به مدت 2 ساعت صورت می‌گیرد. با افزایش تدریجی دمای آون، رطوبت موجود در وسایل شیشه‌ای تبخیر شده و بنابراین موجب از بین رفتن هر گونه فعالیت بیولوژیکی خواهد شد.

اجزای تشکیل دهنده آون

           

    • محفظه داخلی: این محفظه، محل قرار گرفتن وسایل مورد استفاده جهت استریل شدن بوده که اغلب از جنس استیل ضد زنگ و مقاوم در برابر حرارت بالا است. این محفظه همچنین محل قرار گرفتن سنسور دما و ترموکوپل است.

    • المنت‌های گرم کننده: این اجزا جهت تأمین حرارت مورد نیاز فور پیش بینی شده‌اند و اغلب در مجاورت جداره خارجی فور و در تماس با آن قرار گرفته‌اند تا دمای داخل فور را به میزان مورد نیاز افزایش دهند. در داخل هر فور، بسته به نوع و مدل دستگاه و همچنین بسته به توان الکتریکی آن، یک یا دو عدد المنت قرار می‌گیرد. این المنت‌ها اغلب از نوع فنری بوده و درون یک پوشش از جنس سرامیک نسوز قرار می‌گیرند تا از انتقال جریان الکتریکی به محفظه فور و اتصال نمودن آن جلوگیری شود.

    • عایق‌های حرارتی: این عایق‌ها به منظور جلوگیری از هدر رفتن انرژی حرارتی و سرد شدن سریع محفظه داخلی و همچنین جلوگیری از گرم شدن بیش از حد محفظه خارجی و مدارهای الکتریکی و نیز محیط بیرون تعبیه شده که اغلب از جنس پشم شیشه است.

    • سیستم کنترل و نمایش دمای داخل محفظه: بسته به نوع فور مورد استفاده، این دو سیستم می‌تواند کاملا مجزا و یا در یک سیستم یکپارچه تأمین شده باشد. سیستم نمایش دمای داخل محفظه می‌تواند یک دماسنج عقربه‌ای، دماسنج جیوه‌ای و یا یک برد الکتریکی به همراه سنسور حرارتی و نمایشگر دیجیتال باشد. سیستم کنترل دما نیز بسته به نوع دستگاه می‌تواند به صورت ترموکوپل‌های فلزی، جیوه‌ای و یا سیستم‌های میکروپروسسوری مشتمل بر سنسورهای دقیق باشد؛ در این صورت سیستم نمایش و کنترل دما می‌تواند در هم ادغام شود.

    • سیستم‌های حفاظتی: بسته به نوع دستگاه سیستم‌های حفاظتی الکتریکی و حرارتی جهت حفاظت کاربران و دستگاه و محتویات آن پیش‌بینی می‌شود. فیوزهای الکتریکی برای قطع جریان در موارد اضطراری، سیستم قطع جریان در زمان بالا رفتن بیش از حد دما (به هنگام عمل نکردن سیستم کنترل دما) و … از جمله این سیستم‌ها است.

 

آون دارای یک درب فلزی بوده که واجد عایق حرارتی است. یک دستگیره عایق که به منظور جلوگیری از خطر سوختن دست طراحی شده است، در جلوی درب آون تعبیه شده و با استفاده از لولا به گونه‌ای نصب شده است که بتواند تا زاویه 180 درجه نیز باز شود. امروزه آون‌های مدرن، به وسیله یک مدلی از ریزپردازشگرها کنترل می‌شوند. این کار با استفاده از تجهیزات اندازه‌گیری، هشدار دهنده و سیکل‌های برنامه‌ریزی انجام می‌شود که همگی کنترل شده است. این کنترل نه تنها بر دما، بلکه بر روی تغییرات زمانی لازم در مراحل گرمایشی و سرمایشی یا تثبیت دما در مرحله خاصی نیز اعمال می‌شود.آون‌ها به طور معمول در محدوده دمایی دمای اتاق تا 350 درجه سانتیگراد کار می‌کنند. البته برخی از آون‌ها دارای دامنه دمایی محدودتری نیز هستند. آون‌های قدیمی دارای یک مقاومت ساده بود که با استفاده از یک ترموستات کنترل می‌شد.جدول زیر ارتباط دما و زمان  لازم برای استریل کردن گرمایی را در آون‌های حرارتی نشان می‌دهد.

تفاوت آون (فور)  آزمایشگاهی  با انکوباتور آزمایشگاهی
    1. دستگاه انکوباتور آزمایشگاهی (Incubator) یک ابزار آزمایشگاهی است که در آزمایشگاه‌های بیولوژی برای کشت و رشد دادن نمونه‌های زنده مانند سلول‌ها یا میکروب‌ها به کار می‌رود. فور آزمایشگاهی( Dry Heat) یا اجاق گرمای خشک در پزشکی نام دستگاهی برای ضد عفونی و استریلیزاسیون تجهیزات و وسایل فلزی می‌باشد.
    2. محدوده دمایی انکوباتور آزمایشگاهی از 35+ درجه سانتیگراد (در انکوباتور یخچالدار از 5- درجه سانتی‌گراد) تا 65+ می‌باشد در حالی که در دستگاه آون آزمایشگاهی، محدوده دمایی قابل کنترل از تقریبا 70+ درجه سانتی‌گراد تا 250+ درجه سانتی‌گراد می‌باشد.
    3. در انکوباتور آزمایشگاهی دقت دستگاه بسیار بالا بوده در حالی که در فور آزمایشگاهی دقت چندان مهم نیست و دستگاه، گاها تا 5 درجه سانتی گراد اختلاف دمایی، گواهی استاندارد و کالیبراسیون دریافت می‌کند.
    4. در دستگاه انکوباتور آزمایشگاهی داشتن تایمر چندان مهم نیست ولی در دستگاه فور آزمایشگاهی داشتن تایمر حتمی و قطعی می‌باشد.
    5. انکوباتور آزمایشگاهی دارای درب شیشه‌ای یا پنجره شیشه‌ای می‌باشد تا بتوان داخل دستگاه را مشاهده کرد ولی فور آزمایشگاهی دارای چنین قابلیتی نیست و دارای درب فلزی می‌باشد.
    6. قدرت المنت دستگاه فور آزمایشگاهی بسیار بالا بوده و مصرف برق آن نیز نسبت به انکوباتور بیشتر می‌باشد.

سیستم کنترل آون ممکن است دارای عناصر زیر باشد:             

    • کلید اصلی

    • مرورگر دمای فعلی و انتخاب دما

    • کلید انتخاب پارامتر (منو)

    • کلید برنامه‌ریزی سیکل کاری

    • کلید افزایش یا کاهش دما

هر کارخانه سازنده دستورالعمل‌های جزئی را برای کنترل‌ها ارائه می‌دهد. به طور معمول، کلیدهای کنترلی در قسمت پایین آون قرار داشته و به وسیله یک پنکه که در قسمت الکترونیکی آن تعبیه شده است، خنک می‌شود.

نکات مهم در خصوص استفاده از آون
    • از قرار دادن مواد قابل اشتعال و آتش‌زا در درون و اطراف آون خودداری شود.

    • از محلول‌های اسیدی و یا ایجاد بخارات خورنده در داخل آون جلوگیری شود. این کار موجب از بین رفتن سطح داخلی آون خواهد شد.

    • در هنگام کارکردن با آون از وسایل حفاظت فردی از قبیل دستکش عایق، عینک محافظ و انبرک (به منظور گذاشتن و برداشتن وسایل) استفاده شود.

روش کار معمول دستگاه:

برای کار با آون، به طور معمول به روش زیر عمل می‌شود:

    1. کلید اصلی با فشار دادن به سمت پایین فعال می‌شود.
    2. کلیدی را که به عنوان برنامه‌ریزی مشخص شده است، فشار دهید.
    3. دمای مورد نظر را به وسیله فشار دادن کلیدی که با علامت (+) مشخص شده تنظیم کنید. دمای مذکور در صفحه مربوطه نمایش داده خواهد شد. آون وقتی به دمای تعیین شده برسد، برنامه خود را شروع خواهد کرد.
    4. در آون‌های قابل برنامه‌ریزی، دستورالعمل تنظیم پارامترهایی از قبیل زمان، نحوه حرارت دادن و هشدار، طبق برنامه شرکت سازنده انجام می‌شود.

       

    کالیبراسیون آون

آون یا فور (four) عموماً به منظور استریل کردن ظروف شیشه‌ای و فلزی استفاده می‌شود و ممکن است برخی از انواع آن تا 600 درجه سانتی‌گراد هم گرما تولید کنند.

به همین منظور، شرکت کالیبراسیون دقت پویای نوین با اخذ گواهینامه ISO 17025 و برخورداری از کادری مجرب در انجام امور کالیبراسیون و با استفاده از کالیبراتوها و دستگاه‌های مرجع استاندارد که قابلیت ردیابی تا مراجع بین المللی را دارا می‌باشد، و سابقه‌ای طولانی در کالیبراسیون انواع دستگاه‌های آون در کارنامه خود دارد.

شرکت کالیبراسیون دقت پویای نوین با برخورداری از کادری مجرب در انجام امور کالیبراسیون و با بهره‌گیری از کالیبراتورها و دستگاه‌های مرجع استاندارد که قابلیت ردیابی تا مراجع بین‌المللی را داراست و با اخذ گواهینامه ISO 17025، سابقه‌ای طولانی در کالیبراسیون و سنجش دقت و عدم قطعیت انواع آون را دارا می‌باشد.

در همین راستا آزمایشگاه کالیبراسیون شرکت مهندسی دقت پویای نوین با اخذ تاییدیه صلاحیت ISO/IEC 17025 از مرکز تایید صلاحیت ایران، همچنین دریافت گواهینامه تایید صلاحیت از سازمان ملی استاندارد به عنوان آزمایشگاه همکار و برخورداری از سابقه‌ای طولانی در انجام امور کالیبراسیون و با در اختیار داشتن کالیبراتورها و دستگاه‌های مرجع استاندارد قابل ردیابی به مراجع بین المللی و ملی، سهم بزرگی از تعمیر، تنظیم و کالیبراسیون انواع آون‌های آزمایشگاهی را به خود اختصاص داده است.

مدارک و اصطلاحات:

      • روش جا‌به‌جایی ابزار DLQ-P-27: روش اجرایی جا‌به‌جایی اقلام کالیبراسیون آون
      • استاندارد اروپایی EA-10/13:2000: روش کالیبراسیون آون
      • استاندارد اروپایی EA-4/02:1999: روش اجرایی کالیبراسیون آون
      • استاندارد بین المللی BS-7789:1995: روش اجرایی کالیبراسیون آون
      • استاندارد دفاعی IDS-332: روش اجرایی کالیبراسیون آون
خدمات کالیبراسیون و فروش تجهزات ابزار دقیق شرکت مهندسی دقت پویای نوین
خدمات کالیبراسیون و فروش تجهزات ابزار دقیق شرکت مهندسی دقت پویای نوین