بن ماری

بن‌ماری آزمایشگاهی


بن‌ماری آزمایشگاهی وسیله‌ای است که در زبان فارسی تحت عنوان “حمام آب” یا “حمام آزمایشگاهی” شناخته می‌شود؛ علت این نام‌گذاری آن است که بن‌ماری همچون یک حمام گرم پر از آب عمل کرده و منجر به ذوب شدن مواد می‌شود. این وسیله یکی از پرکاربردترین وسایل آزمایشگاهی است.
کاربرد این وسیله در آزمایش‌های مختلف سرم‌شناسی، دارویی و آزمایشات انکوباسیون صنعتی است. همچنین این دستگاه دارای یک مخزن است که می‌تواند برای ذوب کردن مواد منجمد شده مانند فرآورده‌های خونی مورد استفاده قرار گیرد. با برداشتن درپوش این دستگاه می‌توانید مواد شیمیایی منجمد مورد نظر خود را در داخل جایگاه مخصوص قرار دهید. در زیر این جایگاه یک تانک برای آب وجود دارد.

مشخصات ظاهری دستگاه بن ماری آزمایشگاهی

این دستگاه شامل یک صفحه نمایش، یک مخزن فلزی به همراه درپوش آن، کنترل‌کننده الکتریکی، همزن و دماسنج است. کنترل کننده‌ها با توجه به نوع بن‌ماری می‌توانند عملکردهای متفاوتی داشته باشند. با استفاده از صفحه نمایش می‌توانید پارامترهایی مانند دما را بر اساس سانتی‌گراد یا فارنهایت و هشداردهنده‌ افزایش یا کاهش دما را تنظیم کنید. همچنین دو کلید برای روشن و خاموش کردن دستگاه به همراه یک چراغ برای مشخص شدن واحد دما (سانتی‌گراد یا فارنهایت) بر روی دستگاه تعبیه شده است.

جنس اولیه بن‌ماری آزمایشگاهی از فولاد است. قسمت بیرونی این دستگاه، یک پانل خارجی است که کلیدهای اشاره شده و صفحه ی کنترل بر روی آن قرار دارد. قسمت داخلی بن ماری شامل یک تانک است که با مقاومت بالا پوشش داده شده است و ضد زنگ است. یکی دیگر از وسایلی که در برخی از بن‌ماری‌ها وجود دارد، همزن است. همزن به صورت مرتب آب داخل تانک را هم زده و منجر به یک دست شدن دمای آب می‌شود.ویژگی‌های بن‌ماری آزمایشگاهی

    • بن ماری آزمایشگاهی می‌تواند در دمای اتاق و نهایتاً تا ۶۰ درجه سانتی‌گراد کار کند؛ در غیر این صورت نیاز است از یک پوشش خاص برای بن‌ماری آزمایشگاهی استفاده گردد.

    • بن‌ماری با جریان الکتریکی ۱۲۰ ولت با فرکانس ۶۰ هرتز می‌تواند کار کند. اگر از برق شهری با ولتاژ ۲۲۰ استفاه می‌کنید، میزان فرکانس باید ۵۰/۶۰ باشد تا دستگاه بتواند کار کند.

    • حداکثر دمایی که بن‌ماری آزمایشگاهی می‌تواند برای ذوب کردن مواد از آن استفاده کند، ۱۰۰ درجه سانتی‌گراد است.

    • حجم تانک داخلی بن‌ماری بسته به نوع آن، می‌تواند بین ۲ تا ۳۰ لیتر باشد.

    • یک دماسنج به بن‌ماری آزمایشگاهی متصل است که سبب می‌شود شما بتوانید در طول روز دمای آب داخل دستگاه را بررسی و کنترل کنید.

کنترل‌کننده‌های بن‌ماری

بن‌ماری‌ها عموماً دارای کنترل‌کننده‌های بسیار ساده هستند اما بعضی از سازندگان این کنترل‌کننده‌ها را از طریق تجهیز به میکرو پروسسور ارائه می‌دهند که عملکرد آن‌ها بر حسب نوع بن‌ماری ارائه شده متغیر است.
صفحه کنترل‌کننده بن‌ماری شامل عناصر زیر است:

      1. کلید روشن و خاموش
      2. کلید فهرست انتخاب پارامترهای عملیاتی از قبیل: دما، آلارم هشداردهنده دما، واحد دما بر حسب C,°F°
      3. دو کلید برای تنظیم دما
      4. یک صفحه نمایش
      5. یک چراغ راهنما
      6. چراغ‌های تشخیص واحد دما C,°F°


چگونگی استفاده از بن‌ماری

قبل از استفاده از بن‌ماری، بررسی کنید که دستگاه کاملاً تمیز و لوازم جانبی آن به خوبی راه‌اندازی شده‌ باشد؛ مراحل بررسی عادی در این رابطه به ترتیب زیر است:

    1. بن‌ماری را برای ثابت ماندن دمای درون آن با مایع پر کنید. بررسی کنید که محفظه گرم‌کننده به خوبی در محل اصلی قرار گرفته‌است. سطح مایع بایستی بین ۴ تا ۵ سانتی‌متر از سطح بالای تانک فاصله داشته باشد.
    2. ابزار کنترل عوامل از قبیل ترمومترها و دستگاه گردش مایع را فعال کنید. تعدادی از این ابزارها برای استفاده در زمان‌های مورد نیاز را به صورت یدکی ذخیره کنید. بررسی کنید که مکان حباب ترمومتر و میله مدرج شده برای اطمینان از اعداد قرائت شده درست انتخاب شده‌است.
    3. کلید اصلی را در موقعیت روشن قرار دهید بعضی از سازندگان کنترلرها را با سیستم‌های میکروپروسسوری که به‌طور اتوماتیک با فعال شدن کلید شروع به بررسی فعالیت‌ها می‌کنند جایگزین کرده‌اند.
    4. عملکرد دما را با استفاده از کلیدهای تنظیم دما را با استفاده از فهرست دستگاه انتخاب کنید.
    5. کلید قطع دما را در بن ماری‌هایی که دارای این کلید هستند انتخاب کنید. این کلید به عنوان یک کنترل‌کننده امنیتی در زمانی که مایع به دمای مورد نظر رسیده باشد از ورود جریان برق به دستگاه جلوگیری می‌کند. این گزینه را با استفاده از کلید لیست فهرست بندی دستگاه که از طریق کلید تنظیم پارامترها کنترل می‌شود انتخاب کنید.
 کالیبراسیون بن‌ماری 

همانطور که گفته شد از دستگاه بن‌ماری عموماً در جهت گرم و ذوب کردن برخی از محیط‌های کشت و فرآورده‌های خونی منجمد شده، استفاده می‌شود. کنترل دقیق دما جهت بسیاری از آزمایش‌ها به ویژه آزمایش‌های آنزیمی و انعقادی بسیار مهم است چرا که تغییر دمای 1 درجه سانتی‌گراد می‌تواند خطایی معادل 15 درصد این گونه آزمایش‌ها ایجاد کند. بنابراین تغییر دمایی معادل 0.5 درجه سانتی‌گراد نیاز است که دستگاه‌های بن‌ماری عموما چنین دقتی را با اختلاف زیاد نسبت به نشان دهنده دستگاه ایجاد می‌کنند.
برای دستیابی به این دقت از اختلاف دما باید دستگاه بن‌ماری زیر نظر شرکت‌های ذی‌صلاح کالیبراسیون همراه با گراف نموداری دما، مورد سنجش و آزمون قرار گیرد.

در همین راستا شرکت کالیبراسیون دقت پویای نویت با اخذ گواهینامه ISO 17025 و برخورداری از کادری مجرب و متخصص در انجام امور کالیبراسیون و با استفاده از کالیبراتورها و دستگاه‌های مرجع استاندارد که قابلیت ردیابی تا مراجع ملی و بین‌المللی را دارا می‌باشد، کالیبراسیون کلیه‌ دستگاه‌های بن‌ماری را در کارنامه تخصصی خود ثبت کرده است.

شرکت کالیبراسیون دقت پویای نوین تا کنون همکاری بسیاری با سازمان‌های درمانی، بیمارستانی و غذایی جهت کالیبراسیون انواع دستگاه‌های بن‌ماری انجام داده است و آمادگی خود را جهت ارائه خدمات کالیبراسیون به تمامی مراکز مربوطه اعلام می‌دارد.

مدارک و اصطلاحات:

    • روش اجرایی جا‌به‌جایی ابزار DLQ-P-27: روش اجرایی جا‌به‌جایی اقلام کالیبراسیون بن‌ماری
    • استاندارد اروپایی EA-10/13:2000: روش اجرایی کالیبراسیون بن‌ماری
    • استاندارد اروپایی EA-4/02:1999: روش اجرایی کالیبراسیون بن‌ماری
    • استاندارد دفاعی IDS-332: روش اجرایی کالیبراسیون بن‌ماری