کوره آزمایشگاهی
کوره آزمایشگاهی یا کوره مافل (muffle furnace) که کوره الکتریکی (electric furnace) نیز شناخته میشود، از ابداعات قرن نوزدهم به شمار میرود. کاربرد کورههای الکتریکی از سال 1930 رواج پیدا کردند؛ و در طول دهه 1940 کورههای الکتریکی به صورت گستردهای مورد استفاده قرار گرفتند. کاربرد آنها به خصوص در هنرکدههای سرامیک بسیار رایجتر است. از این دستگاه برای گرم کردن شدید و سوزاندن کامل مواد و نیـز ذوب کـردن برخـی از فلزات استفاده میشود.
این نوع کورهها ترکیبی از محفظه فلزی، دیرگداز، مواد نسوز، المنتهای حرارتی و سویچ برق میباشند. انتقال حرارت در این کورهها به وسیله تشعشع حرارت از المنتهای مقاومتی کوره صورت می گیرد، که بعد با هدایت و تشعشع به بدنه منتقل می شوند. کوره الکتریکى مافلى دستگاهى براى حرارت دهى مواد و محصولاتى است که در صورت تماس مستقیم شعله با این محصولات کیفیت محصول نهایى نا مطلوب مىگردد. بدین منظور در کورههاى به کار گرفته شده در فرایندهاى صنعتى، از محفظههاى عایق شدهاى براى حرارت دهى مواد، استفاده مىگردد. همچنین حرارت دهى در دماى بالا ممکن است موجب ایجاد محیطهاى خورنده شود که محصول را در معرض خطر قرار دهد. در چنین مواردى مواد در یک مافل (یک ظرف رسانا) حرارت دهى مى شوند به گونه اى که بیرون ظرف رسانا به وسیله تماس محصولات حاصل از احتراق مشعلها گرم شود.
کوره آزمایشگاهی یا کوره الکتریکی دستگاهی است که دارای محفظهای عایق شده با آجر نسوز، سیمان نسوز، پنبه نسوز و فیبر آلومینا است. کوره آزمایشگاهی بر اساس بیشینه دما تقسیمبندی میشود. محدوده دمایی کورههای الکتریکی از 400 درجه تا بالای 2100 درجه میباشد. این محفظه توسط المنتهای قوی در بدنه کوره آزمایشگاهی، دمای بالا تا 2500 درجه سانتی گراد را ایجاد کرده که جهت ذوب برخی مواد و نیز گرفتن خاکستر برخی دیگر از مواد کاربرد دارد. در هنگام کار با کوره آزمایشگاهی باید توجه داشت تا درب آن زیاد باز نماند زیرا در ایـن حالـت حـرارت تولید شده داخل آن به سرعت خارج میشود.
♦ انواع کورههای آزمایشگاهی
- کوره خاکستر ساز
- کوره بیصدا
- کوره لولهای
- کوره ذوب
- کوره مایکروویو
کوره خاکسترساز
اغلب اوقات برای تعیین و اندازه گیری تغییر در وزن یک نمونه به دنبال سوختن یک یا بیشتر از یکی از اجزای آن، از کوره آزمایشگاهی خاکستر ساز استفاده میشود. ساختمان این کوره برای تبدیل مواد به خاکستر درون یک محیط بسته مورد استفاده قرار میگیرد.
کوره بیصدا
یک کوره آزمایشگاهی بیصدا از کویلهای گرما دهی حول یک گودال استوانهای تشکیل شده، دما در این قسمت توسط یک ترموکوپل کنترل میگردد. این کوره در مدلهای تک ناحیهای یا چند ناحیهای، افقی / عمودی، چرخشی و جدا کننده موجود است.
کوره لولهای
از کوره لولهای آزمایشگاهی برای اهداف کلی آزمایشگاهی، نظیر جاذبه سنجی، رسوب، آنالیز کمی و عملیات حرارتی به کار گرفته میشود. ویژگی هایی که در بعضی از مدلها وجود دارند شامل کنترل دیجیتالی دما، حفاظت در برابر بالا رفتن بیش از حد دما با خاموش کردن منبع انرژی گرمایی عناصر در زمانی که دمای محفظه به بیش از یک حد معین میرسد، باعث فعال شدن یک سوییچ امنیتی برای در میشود.
کوره ذوب (دما بالا)
نوع دیگری از کوره آزمایشگاهی وجود دارد که برخلاف کورههای معمولی قادر به رسیدن به دمای بالا تا 1400 و 1800 درجه سانتیگراد میباشد، کوره لولهای و کوره جعبهای از جمله کورههای دما بالا میباشد.
کوره مایکروویو
نوع دیگری از کوره آزمایشگاهی کوره مایکروویو میباشد، که برای انجام پروتکلهای دمایی تحقیقاتی مورد استفاده قرار میگیرد. سیستمی که کورههای مایکروویو ارائه میدهند که عناصر گرما دهنده تابش آزاد را با یک میدان مایکروویو ترکیب میکند. کوره مایکروویو بر خلاف کورههای گرمادهی سنتی که مواد را از بیرون به داخل گرم میکردند، انرژی درون مایکروویو را به صورت حجمی گرم میکنند.
♦ کالیبراسیون کوره آزمایشگاهی یا الکتریکی
همانطور که گفته شد از کوره جهت ذوب کردن فلزات و خاکستر گیری استفاده میشود و دمای آن تا 2100 درجه در بعضی از انواع آن میرسد. هر چه دمای کوره بالاتر میرود میزان تحمل اجزا کوره در مقابل حرارت کاهش مییابد و مدت زمان کمتری را میتوان از کوره استفاده کرد. بنابراین میزان دما و تامری که زمان رسیدن کوره را به دمای مورد نظر نشان میدهد حائز اهمیت است و باید از درستی کارکرد آن اطمینان حاصل کرد.
برای دستیابی به یک نتیجه دقیق و صحیح باید کورههای آزمایشگاهی الکتریکی مورد استفاده زیر نظر شرکتهای ذیصلاح کالیبراسیون که مورد تایید اداره استاندارد و دارای گواهینامه ISO/IEC 17020 از مرکز ملی تایید صلاحیت ایران، همچنین دارای گواهینامه تایید صلاحیت از سازمان ملی استاندارد به عنوان آزمایشگاه همکار و با بهرهمندی از کادری مجرب و سابقهای طولانی در انجام امورکالیبراسیون با در دست داشتن کالیبراتورها و دستگاههای مرجع استاندارد که قابل ردیابی به مراجع بینالمللی و ملی هستند، سهم بزرگی از تعمیر، تنظیم و کالیبراسیون کورههای آزمایشگاهی و الکتریکی را به خود اختصاص داده است.
شرکت کالیبراسیون دقت پویای نوین طی بیش از دو دهه فعالیت تخصصی مهندسی، تجربه همکاری بسیاری با صنایع دارویی، آزمایشگاهی و فلزات و … جهت کالیبراسیون کورههای آزمایشگاهی و الکتریکی در کارنامه کاری خود دارد و آمادگی خود را جهت ارائه خدمات کالیبراسیون به تمامی مراکز مربوطه اعلام میدارد.
مدارک، اصطلاحات و تعاریف کالیبراسیون کورههای آزمایشگاهی و الکتریکی:
- روش اجرایی جابهجایی ابزار: DLQ-P-27- جابهجایی کورههای آزمایشگاهی و الکتریکی جهت کالیبراسیون کوره آزمایشگاهی و الکتریکی داخل آزمایشگاه.
- استاندارد اروپایی EA-10/13:2000: کالیبراسیون کوره آزمایشگاهی و الکتریکی.
- استاندارد بینالمللی EA-4/02:1999: کالیبراسیون کوره آزمایشگاهی و الکتریکی.
- استاندارد دفاعی IDS-332: کالیبراسیون کوره آزمایشگاهی و الکتریکی.