امروزه، یکی از مهمترین کمیتهای قابل اندازهگیری درصنعت، دبی یا جریان سیالات، گازها و … است و به لحاظ فروش سیال فرآوریشده و رصد میزان تولید و تقاضای آن و همچنین نمایش میزان جریان در اتاق کنترل و تحتکنترل درآوردن متغیرهای مرتبط با آن در صنایع مختلف دارای اهمیت ویژهای است.
بدون تردیدکیفیت انتخاب دبیسنج مناسب و اجرای بهینۀ سامانه اندازهگیری جریان را میتوان آیینه تمام نمای دانش مدیران بهرهبرداری و میزان آگاهی آنان دربارۀ بهرهبرداری علمی شبکه های آبرسانی دانست.
انواع فلومترهای قابل استفاده در صنایع مختلف و تکنیکهای مختلف سنجش دبی، روش انتخاب فلومتر مناسب همراه با ملاحظات فنی و مختصات نصب دبیسنجهای قابل استفاده، بهصورت کاملاً علمی مورد بحث قرار میگیرد و ضمن مرور نکات کلیدی بهره برداری بهینه از تجهیزات یاد شده، برای تصمیمگیری صحیح در زمینه خرید فلومترها و اتخاذ تصمیمات صحیح در کالیبراسیون به موقع و نگهداری از آنها یاری میرساند.
رعایت استانداردهای فنی در خرید، نصب و نگهداری و لزوم دارا بودن خروجی میلی آمپر فلومترهای خریداری شده و داشتن گواهینامه کالیبراسیون منطبق بر استاندارد 17025 آن فلومترها، فوقاعاده اهمیت دارد.
دِبیِ جریان به زبان ساده عبارت است از نرخ حجم عبوری یک سیال جاری در یک سطح مقطع مشخص که بهوسیلۀ فلومتر اندازهگیری میشود. ابزار دقیق اخیر، تجهیزی است که بهصورت متداول سه فرایند زیر را همزمان یا منفرد انجام میدهد:
از موارد گفته شده، بند اول مربوط به عملکردکنتورها و هر سه بند مربوط به فلومتر است. اصولاً کنتورها فلو را بهصورت تجمیعی محاسبه و اندازهگیری میکنند و دبیسنجها دبی را بهصورت لحظهای که هر یک نیز دارای استانداردهای خاص خود هستند.
دقت
منظور از دقت در یک دستگاه اندازه گیری، بیان و یا نمایش ارقام حاصل از خواندن مکرر ورودیِ معلوم با کمترین انحراف نتایج از یکدیگر است.
صحت
نزدیکی توافقی بین نتیجه اندازهگیری و مقدار واقعی اندازه شده، گویای صحت است. صحت یا درستی اندازهگیری دستگاه، انحراف خواندن از ورودی معلوم را نشان میدهد.
تکرارپذیری
تکرارپذیری بیانگر میزان تطابق مقادیر نشان داده شده توسط فلومتر برای یک میزان ثابت جریان پس از تغییر جریان و برگشت به مقدار قبلی است.
با توجه به فرآیند ساخت، مواد اولیه مورد استفاده، دستگاهها، نیروی انسانی و سایر عوامل موثر بر تولید و همچنین نحوه بهکارگیری، شرایط محیطی و اقلیمی و عوامل متعدد دیگر، بهطورمعمول نتایج حاصل از اندازه گیری با نتایج واقعی تفاوتهایی خواهد داشت که در اصطلاح آن را خطای اندازه گیری مینامند.
در تعریف خطا ما هم با خطای تصادفی و هم با خطای مطلق روبرو هستیم. خطای تصادفی همان اختلاف بین مقدار مشاهده شده کمیت هنگام اندازه گیری ومقدار دقیق آن است که گاها آن را خطای مشاهده نیز مینامند؛ اما خطای مطلق اختلاف بین اندازۀ واقعی و اندازۀ حاصل از اندازهگیری است.