آدرس:
تهران. بزرگراه اشرفی اصفهانی، خیابان شهید اسلامیان، خیابان سروستان، کوچه بهاران دوم، پلاک 10
تلفن
44606461 - 44606969 (021)

نانومترولوژی و نقش آن در توسعه

نانومترولوژی

نانومترولوژی نقشی اساسی در تولید نانومواد و دستگاه‏‌های اندازه‌گیری قابل اطمینان با عدم قطعیت‌های معین در صنعت نانو است و به دلیل اهمیت آن در استانداردسازی و تجاری کردن محصولات نانو، از طرف کشورهای فعال در حوزه فناوری نانو، بسیار مورد توجه قرار می‌گیرد.

نانومترولوژی زیرمجموعه‏‌ای از مترولوژی و بیانگر علم اندازه‌‏گیری در مقیاس نانو است. نانومترولوژی دارای نقشی اساسی در تولید نانو مواد و دستگاه‏‌های اندازه‌گیری قابل اطمینان با عدم قطعیت‌های معین در صنعت نانو است. کشورهای فعال در حوزه نانوفناوری در سال‌های اخیر، تحقیق پیرامون دستگاه‏‌ها، مترولوژی و استانداردها در زمینه نانوفناوری را به علت نقش اساسی آن در تجاری کردن محصولات نانو، یکی از فعالیت‌های اصلی خود قرار داده‌اند.

مسئله مهم در این زمینه اختراع و گسترش تکنیک‏‌های جدید اندازه‏‌گیری و استانداردهای مربوطه برای رسیدن به تولیدات پیشرفته در فناوری نانو است. بنابراین پیشرفت‏‌های صنایع در حال ظهور مبتنی بر فناوری نانو، نیازمند بهره‌مندی از خدمات مترولوژی با حد تفکیک و دقت بالای مورد نیاز در این فناوری است.

ابعاد نمونه در نانوسیستم‌ها از زیر 10 نانومتر تا چند صد نانومتر متفاوت بوده و این در حالی است که ساخت سیستم‏‌های اندازه گیری تا 0/1 نانومتر مورد نیاز است.

ضرورت نانومترولوژی در عصر جدید

امروزه گستره تحقیقات در حوزه‌های بیولوژی، شیمی و تکنولوژی مواد با بهره‌گیری از علم فیزیک و تکنیک‌های علم مواد و کامپیوتر در مقیاس نانو، به سرعت در حال افزایش است. در همین راستا بخش قابل توجهی از صنعت دنیای امروز به نانوفناوری اختصاص یافته و نرخ رشد آن در صنایع کشورهای مختلف رو به افزایش است. تکنیک‌های اندازه‌گیری توسعه‌یافته برای مواد معمول پاسخگوی نیازهای اندازه‌گیری نانوساختارها نیستند و باید روش‌های اندازه‌گیری خاص نانوساختارها طراحی و به کار گرفته شود. نانوساختارها بر اساس آرایش جدید و گاه عجیب اتم‌ها و ذرات تفسیر می‌شوند مانند فولرین‌ها، نانوذرات هسته-پوسته، نانولوله‌های اعوجاج یافته، فلزهای نانوساختار، دندریت‌ها و … که چالش‌هایی را در یافتن و به کارگیری روش‌های صحیح اندازه‌گیری ایجاد می‌کنند. 

 

قابلیت ردیابی در اندازه‌گیری‌های مقیاس نانو

ایجاد استانداردها و روش‌های مترولوژی نانومقیاس ابعادی گامی مهم در مسیر پیاده‌سازی نانومترولوژی زیرساختی است. قابلیت‌ رهگیری یا ردیابی از مهمترین ویژگی‌های این حوزه است. ردیابی یک اندازه‌گیری به این معناست که ویژگی اندازه‌گیری شده را بتوان با مقادیر یک ماده رفرنس مرجع ارتباط داد که این ماده مرجع می‌تواند استاندارد بین‌المللی یا ملی باشد. ردیابی باید از طریق زنجیره‌ای از مقایسه‌ها انجام شده باشد که هر یک از این مقایسه‌ها باید حاوی عدم قطعیت باشد.

قابلیت ردیابی نانومترولوژی ابعادی شامل فرآیندی است که در آن از یک نمونه مرجع با ویژگی‌های ابعادی استاندارد در مقیاس نانو استفاده می‌شود. کیفیت این فرآیند با استفاده از مقایسه‌های بین‌المللی قابل پیگیری است.

تعریف SI از متر مبتنی بر طولی است که پرتو نور در خلأ در مدت زمان 1 بر 299792458 ثانیه طی می‌کند. این طول استاندارد از طریق طول موج نوری که از منبع لیزر هلیم پایدار شده با ید ایجاد می‌شود، پیاده‌سازی می‌شود.

قابلیت ردیابی اندازه‌گیری طول با استفاده از این لیزرها انجام شده و همچنین فرکانس‌های لیزر مورد استفاده در تجهیزات مختلف با این لیزر کالیبره می‌شود.

ایجاد قابلیت ردیابی در اندازه‌گیری‌های مقیاس نانو نیازمند به تصویر کشیدن نانوساختارها بوده و همچنین لازم است سیستم اندازه‌گیری طولی به این سیستم تصویربرداری اضافه شده و سپس خود این طول نیز دوباره کالیبره شود.

چالش‌های پیش روی استانداردسازی و اندازه‌شناسی در مقیاس نانو

  • ایجاد توافقات جهانی برای ادبیات نانوتکنولوژی و نانومترولوژی؛
  • رشد روز افزون نانوتکنولوژی و ورود سریع مقیاس نانو به بسیاری از محصولات صنعتی؛
  • انعقاد معاهدات بین‌المللی در زمینه پاسخ‌گویی به محیط زیست، بهداشت و سلامت؛
  • ایجاد توافقات استانداردشده برای ارزیابی نانوذرات موجود در محیط زیست؛
  • تنوع زیاد روش‌های اندازه‌گیری و آنالیز و تعریف روش‌های استاندارد آزمایش برای ابزارآلات مقیاس نانو؛
  • نیاز به بهبود تکنیک‌های اندازه‌گیری و ابزارهای استاندارد شده؛
  •  تدوین روش‌های جدید کالیبراسیون برای تجهیزات و استفاده از مواد مرجع کالیبره در زمان آزمایش با ابرازآلات نانو مقیاس؛
  • نیاز به تدوین استانداردهای جدید در سیستم‌های اندازه‌گیری نانومقیاس و ابزارآلات آن‌ها؛
  • نیاز شدید به تدوین آیین‌نامه‌ها و مقررات ملی، منطقه‌ای و بین‌المللی؛